Make your own free website on Tripod.comTTC Dender
Historiek

Ontstaan

TTC Dender is in 2001 ontstaan uit TTC KA Denderleeuw. In mei 1992 werd TTC KA Denderleeuw opgericht. De club sloot aan bij de Belgische Tafeltennisbond. Voor buitenstaanders was het een verrassing dat wij direct met vijf ploegen voor de competitie inschreven. Meestal start een nieuwkomer heel voorzichtig, aftastend of de verplichtingen verbonden aan een competitiestrijd wel haalbaar zijn. Voor de weinige insiders werd er absoluut geen hoog spel gespeeld door zo fors op het toneel te verschijnen.

Recreatie

Al ettelijke jaren werd er immers aan recreatietafeltennis gedaan in het Atheneum. De vrijdagnamiddag, direct na school, konden alle sportieve leerlingen hun schoolstress in de sportzaal van de Middenschool afreageren door zich gedurende een paar uurtjes te wijden aan tafeltennis. Geleidelijk groeide de drang om met de groep over te schakelen naar competitiesport. Verscheidene leerlingen waren door hun wekelijkse oefenpartijtjes al zodanig gevolueerd dat zij een steviger prikkel nodig hadden om nog voldoende bevrediging in de tafeltennissport te vinden.

Stichting TTC KAD en start competitie

Op het einde van het schooljaar 1991-92 was de tijd dan ook rijp om over te schakelen naar competitiesport. We startten met 28 spelende leden die met veel enthousiasme de dinsdagavondtrainingen aanpakten. Vanaf september 1992 stonden we met vijf ploegen in competitie en voor de A-ploeg werd het meteen een voltreffer. Gedurende heel het seizoen werd slechts n keer verloren en slechts n gelijkspel toegestaan, voor de rest niets dan klinkende overwinningen met als hoofdtrofee de kampioenstitel in 5de Provinciale C. Die werd behaald met volgende spelers: Pascal De Ridder, Alain Van de Velde, Bert Achtergaele, Bart Neyrinck en Louis De Vos. Dat naar het einde van het seizoen toe de Opendeurdag van het KAD (april 1993) voor een groot deel in het teken van tafeltennis stond, was een natuurlijke uitloper van onze succesformule. De zussen Elke en Els Billen, die internationaal hoog gequoteerd stonden, waren daar de grote smaakmaaksters en zorgden ervoor dat tafeltennis in Denderleeuw nog meer aandacht kreeg. De eerste clubkampioen werd Bert Achtergaele die in de finale Pascal De Ridder versloeg. Het jaar werd afgesloten met een spaghettiavond (die toen nog enkel voor leden en aanverwanten was voorbehouden), waarop de bekers werden uitgereikt (Philippe De Brabanter werd winnaar van het recreantentornooi jongens en Wendy Verle winnares recreantentornooi meisjes) en de kampioenenploeg werd gehuldigd. Het eerste jaar werd in feestvierende stemming afgesloten.

Successen

Ieder jaar groeide de club (van 28 spelende leden in 1992-93 tot 70 in 2000-2001), tot 1999 kregen we ieder jaar een kampioenen- of promotieploeg. In 1993-94 speelde de A-ploeg kampioen in 4de Provinciale (met Pascal De Ridder, Alain Van de Velde, Bart Neyrinck en Louis De Vos), in 1994-95 promoveerde de C-ploeg via de eindrondes van 5de naar 4de Provinciale (met Jordy Van Waeyenbergh, Geert Vereecken, Bart Van der Haegen en Chris Walravens). In 1995-96 speelde de A-ploeg kampioen in 3de Provinciale (met Pascal De Ridder, Alain Van de Velde, Jeroen Van Keymeulen en Willy Van Ransbeeck) en in 1996-97 was het de beurt aan de E-ploeg om in 5de Provinciale de titel weg te kapen (met Geert DHoe, Jean-Pierre DHaeseleer, Stijn Rauwet en Roger Delaitte). In 1997-98 wist de A-ploeg (met Pascal Sterckx, Alain Van de Velde, Stphane Declercq en Luc De Clippel) met hun tweede plaats de promotie naar 1ste Provinciale te verzekeren. In 1998-99 wist de D-ploeg (met Jordy Van Waeyenbergh, Jurgen Marissens, Yannick Ancaer en Jelle Van der Ween). De laatste twee jaar hebben we ook leren leven met degradaties: zo is de B-ploeg van 2de naar 3de Provinciale gedegradeerd in 1998, de A-ploeg van 1ste naar 2de Provinciale in 1999 en in 2000, na herschikking van de meeste ploegen (waarbij praktisch alle spelers minimum n afdeling boven hun mogelijkheden moesten aantreden) moesten de C-, de D-, de E en de F-ploeg een afdeling lager spelen. Met de C-ploeg gaven we forfait. Tegen alle verwachtingen in (twee van onze beste spelers, Alain Van de Velde en Stphane Declercq, bleven lid maar konden om diverse redenen geen competitie meer spelen, wat een zware belasting betekende voor alle ploegen die opnieuw moesten worden herschikt) konden zonder problemen de A-, B- en D-ploeg zich handhaven (de B-ploeg deed tot februari zelfs nog mee voor promotie en de D-ploeg eindigde uitermate sterk na een zwak seizoenbegin). Alleen de E-ploeg wist zich niet te redden en degradeerde van 5de Provinciale naar 6de Provinciale. Maar de toekomst ziet er weer stralend uit. Onze jeugd is aan het opklimmen: de A-ploeg van de jeugd werd kampioen in haar Superreeks en moest in de finale alleen de duimen leggen tegen het iets sterkere Meteor A.

Van TTC KAD naar TTC Dender

Het seizoen 2000-2001 werd een bewogen jaar. Om de toekomst van de club veilig te stellen moesten we dringend op zoek gaan naar een nieuwe locatie. Scholengroep Dender van het Gemeenschapsonderwijs bood ons die door ons speelgelegenheid te geven in de Polyvalente Zaal L.P. Boon in Erembodegem. In tegenstelling tot ons vroeger lokaal mogen de tafels er constant blijven staan, hebben we heel de week de zaal tot onze beschikking en kunnen we gebruik maken van de kantine om na trainingen en wedstrijden nog even na te praten. Met verandering van locatie hebben we ook de naam veranderd. Aangezien we ook in Ninove met onze club actief zijn, was het logischer een naam te hebben die voor de afdeling Ninove ook dekkend was: zo is TTC Dender ontstaan met twee sites: de hoofdsite in Erembodegem en de bijsite in Ninove.

Pedagogisch concept

Ondanks onze sterk geavanceerde technologische knowhow blijft onze eerste bekommernis aan tafeltennis een pedagogisch concept te verlenen. Het sportieve element zal steeds op de voorgrond treden en misschien zelfs de meeste aandacht blijven trekken, maar wie het beleid van onze club volgt, ondervindt heel snel welke waarden prioriteit krijgen. Via tafeltennis proberen we aan de jeugd een positieve levensinhoud mee te geven: actieve sportbeoefening in plaats van zin- en zielloos tv-gaperij, fair-play en beheerstheid in plaats van fanatiek sport- en/of supportersgeweld, concentratie in plaats van leegheid, doelgerichtheid in plaats van doelloosheid. Dat onze boodschap gehoord wordt, bewijst de belangstelling die gaandeweg ons ten deel valt: scholengroep, directies, vriendenkringen, ouderverenigingen en oud-leerlingenbonden van de Scholengroep Dender ondersteunen, bedrijven steunen ons volop in onze betrachtingen, de pers richt zich omwille van onze hogere sportbenadering meermaals tot ons, de tafeltennisbond vindt in ons een ideale gesprekspartner in zijn streven om de sporttak een ruimere uitstraling te bezorgen. Vanaf het seizoen 2000-2001 zijn we ook gestart met een opleiding voor minder validen.

Jeugdwerking

Dat onze jeugdwerking prioritair is, bewijzen de inspanningen die we leveren om de jongeren zoveel mogelijk bij onze werking te betrekken. In 1995 startten we drie jeugdploegen in competitie (dat leverde ons met de A-ploeg een gewestelijke kampioenstitel op met het trio Stijn Rauwet, Tom van Heddegem en Chris Sterck) die vanaf de tweede ronde werd uitgebreid tot 5 jeugdploegen. Vanaf 1996 waren we met 8 jeugdploegen in competitie. De Superliga misten we op een haartje, maar we slaagden er toch opnieuw in twee gewestelijke kampioenstitels te behalen (met de A- en de D-ploeg, respectievelijk met Tom van Heddegem, Simon Feys en Martin de Grom voor de A-ploeg en Geert Vanmarcke, Valery de Smet en Wouter van Schandevijl voor de B-ploeg). Van 1995 tot 1999 hebben we ook initiatietraining voor leerlingen van de Basisschool van het KAD gegeven. En keer per week kregen de jonge spelers van 15.30 tot 16.45 u. training, waarbij de nadruk lag op balgevoel, beweeglijkheid en de basisslagen. Het geheel stond onder leiding en toezicht van Bert Achtergaele en Bart Bruyland (onderwijzer 3de leerjaar). Met een laaiend enthousiasme leerden de kleintjes inzicht te krijgen in de eigenaardige capriolen die het balletje soms maakt. Bij de ene lukte het wat vlugger dan bij de andere, maar talent vloeide er rijkelijk uit voort, dat was al duidelijk na het eerste jaar, toen maar liefst 11 preminiemen zich bij TTC KAD aansloten. Op het einde van ieder werkjaar speelden de niet-aangesloten preminiemen twee tornooien als bekroning voor een heel jaar inzet: het ene had plaats in Sint-Niklaas en het andere in Rooigem Gent, telkens tegen de plaatselijke preminiemen. Uit die pre-initiatie zijn sterke jeugdploegen ontstaan.
Nu we in Erembodegem zijn beland, net naast de Basisschool Louis Paul Boon van het Gemeenschapsonderwijs, is het de bedoeling vanaf september alle leerlingen van die Basisschool de kans te geven zich in eerste fase recreatief met tafeltennis vertrouwd te maken. Iedere woensdagnamiddag van 14.30 u. tot 15 uur wordt onder toezicht en begeleiding hun de eerst beginselen (d.w.z. de basisslagen) op een speelse wijze aangeleerd en via kleine tornooitjes zullen de beteren geleidelijk opgeleid worden om zich ook op competitief vlak uit te leven. Op deze wijze willen we onze bijdrage leveren om de jeugd een gezonde ontspanning te bieden waarin tegelijk ook de grote waarden van het menselijke samenleven aan bod komen: fair play, inzet, respect, verdraagzaamheid, doorzettingsvermogen, concentratie, team spirit, soepelheid, karaktersterkte.
In 2000 wist de A-ploeg van onze jeugd voor de eerste keer door te dringen tot de Superliga en eindigde in haar reeks als tweede na TTC GeMo A, die uit hooggeklasseerde spelers bestond. Vooral Wouter Van Schandevijl, Robin Machiels en afwisselend Kevin Guldemont en Olivier Segers behoorden tot de smaakmakers van die A-ploeg De C-ploeg (met Kevin Guldemont, Olivier Segers en Rik Van Vaerenbergh) speelden kampioen in de Regionale Reeks D en eindigde tweede na GeMo C in de eindronde van het Regionale Kampioenschap. Kevin Guldemont (NG) werd dit seizoen zelfs Speler van het Jaar. 2001 werd nog beter: nu hadden we twee ploegen (de A-ploeg met Robin Machiels, Kevin Guldemont en Olivier Segers en E-ploeg met Frederik Meert, Koen Dujacquier en Stefanie Fauconnier) in de Superreeksen. In Superreeks B speelde onze A-ploeg kampioen en moest in de finale alleen de duimen leggen tegen Meteor A, de grote revelatie van het voorbije jeugdseizoen.

Fusie

Een van onze grote verwezenlijkingen in de dode maand mei 1995 was de fusie van TTC KAD met de Aalsterse club TTC Ter Wallen. Het voorbije jaar had Kris Avaux om praktische redenen al zijn transfer naar Denderleeuw gemaakt. Kris woonde immers in de Daalstraat in Teralfene, op een boogscheutje van de De Nayerstraat. Voor hem was het veel interessanter qua tijd en mogelijkheden zich bij onze club aan te sluiten. Van hem hoorden we hoe moeilijk TTC Ter Wallen het had om zich als club te handhaven: weinig doorstroming van jeugd, benepen accommodatie, onzekerheid over het clublokaal, gebrek aan degelijke opleiding en dit terwijl zij over twee zeer goede ploegen beschikten die respectievelijk in tweede en derde Provinciale speelden. Al wat de spelers van Ter Wallen misten, konden wij hun leveren en aangezien de meesten een hoog klassement hadden, konden zij ook voor onze club een zeer grote verrijking betekenen. Op dinsdag 23 mei 1995 werd met volstrekte meerderheid de fusie in beide clubs goedgekeurd: de nieuwe club koos voor onze naam TTC KA Denderleeuw, wij namen hun bondsnummer over (OVL-122) en alle activiteiten zouden in onze lokalen plaatshebben. Geleidelijk aan hebben de spelers van Ter Wallen wel afgehaakt, deels om priv-redenen, deels omdat zij zich niet helemaal konden verzoenen met het pedagogische concept van onze club, deels omdat zij in andere clubs zich hoopten te verbeteren. Zij hebben ons gedurende vijf jaar een meerwaarde in klassement bezorgd en daarvoor zijn en blijven we hun dankbaar.

vzw Dender

Sinds 1 februari 1995 is TTC KAD een vereniging zonder winstoogmerk, een vzw. Wij zijn een statutaire vereniging geworden die volgende doelstellingen nastreeft: mogelijkheden creren en bieden aan genteresseerden door de organisatie van gezonde, sportieve en vrijetijdsactiviteiten die kunnen bijdragen tot het verbeteren van de fysieke, sociale en psychische vaardigheden; deze activiteiten laten plaatshebben in een vriendschappelijke geest, waarin opvoedende waarden centraal staan; het beheer verzekeren van TTC KAD en tafeltennis propageren in al zijn facetten. Onder het identificatienummer 1642/95 kan men in het Staatsblad alle statuten nalezen. In juni 2001 werd vzw TTC KAD na een algemene statutaire vergadering omgevormd tot vzw TTC Dender.

Clubkampioenschappen

Dit jaar werden de clubkampioenschappen in mei gehouden. De grote winnaar werd Mike De Clippel die in de finale Jordy Van Waeyenbergh versloeg.
Onze club heeft al volgende clubkampioenen gehad: Bert Achtergaele (1993), Alain Van de Velde (1994 en 1995), Pascal De Ridder (1996 en 1999), Jordy Van Waeyenbergh (1997), Stijn Rauwet (1998), Bart Neyrinck (2000), Luc De Clippel (2001) en Mike DE Clippel (2002).
Bij de jeugd is het dit jaar Frederik Meert  (E6) geworden die in de finale Robin Machiels (E6) versloeg in drie sets. Vorige clubkampioenen Jeugd waren: Simon Feys (1998), Valery De Smet (1999) en  Robin Machiels (2000 en 2001)).
Bij de vrouwen blijft Stefanie Fauconnier clubkampioene; zij versloeg in de finale Birthe Ghysens met 3-0. Vorige kampioenen waren Liesbeth Rauwet (2002) en Stefanie Fauconnier (2001en 2002).
Het clubkampioenschap dubbel ging naar het duo Jordy Van Waeyenbergh (D0) en Jeroen Van Keymeulen (D2). Vorige kampioenen waren  Jo Lambrecht en Stijn Rauwet (2000), Evert Iserentant en Bert Achtergaele (2001). 

In Ninove was het dit jaar feest voor Niels Stevens (NG) die Tim Devriendt met 3-0 versloeg. Verleden jaar won Ken Bellemans het clubkampioenschap.

 

Speler van het Jaar

Ieder jaar wordt er ook volgens een bepaald puntensysteem een Speler van het Jaar gekozen. Dit jaar is het jeugdspeler Frederik Meert (NG). De vorige Spelers van het Jaar waren Willy Van Ransbeeck (1996), Roger Delaitte (1997), Jo Lambrecht (1998), Jurgen Marissens (1999), Kevin Guldemont (2000) en Frederik Meert (2002).

Home

Introductie | Clubgegevens | Historiek | Informatie | Hoe word ik lid? | Locatie Ninove | Kalender | Competitie | Ledenlijst Jeugd | Ledenlijst Volwassenen | Het Paletje | Nieuwsbrief | Flash | Informatisering | Clubkampioenschap | Speler van het jaar | Leden Pagina | Links

http://ttcdender.tripod.com